LOVE YOUR LIFE















Thursday, August 7, 2014

Amalkan 5 minit untuk tingkat 'English' anda !

Hello.. heyy!!

Alahai mood raya giler-giler masih terasa ni!! kan.?? kan?? kan.. (nak jugak terlebih 'kan' 'kan' kat situ!) ayooo makcik!!! hehe!!

First!! nak sorry menyorry (word baru) --mampus kena hentam dengan dewan bahasa & pustaka!! sorry untuk apa? **first sorry utk 'word atas tu' & second yg sebenar-benar di maksudkan dari tadi asyik sorry, sorry!




Sorry tersangat-sangat  ++++ juta-juta gitu coz tak dapat nak share 'keseronokan & kebahagian' meraikan syawal tahun ni. Mana tak nyer, terlebih menyibuk & menyibukan diri di perantau (konon  nyer laaa..).  :P

Don't worry membori anda-anda sekali jangan risau, inshaAllah ada masa, ada hari I update uolls!!. hehe! (ayat koo kalah retisss kot! nak ke dorang ni tau pasal ' keseronokan & kebahagian koo tu!! .. ok, stop! jangan nak bebel sorang-sorang!).




Jom kita terus ke paksi nyer kembali iaitu " Amalkan 5 Minit untuk tingkat 'English' anda!" tajuk ni bukan saja-saja reka tau, tapi diriku telah memcubanyer ..memang terbaik! ( sorry yer kawan-kawan.. diriku tak cakap diriku dah pandai 100% English, tapi .. sekurang-kurangnya dapat juga sesuatu untuk dijadikan ilmu & diamalkan! tak gitu cik adik manisss!!!

Terus terang cheq nak habaq kat hampa-hampa semua, cheq memang zero+++ bab English ..apatah lagi nak speaking english! Oh no000O.. memang tak la.. ! tapi ! tapi!... disebabkan kegigihan & kesanggupan untuk berubah dan m'cuba sekurang-kurangnyer tak jadi dungu dalam bab English ni terutamaNYER dalam ofis ku ini!!  jadi che Zue dengan rela hati cari alternatif dengan usaha dan cuba pelbagai cara!! nak kata, che zue nak gi belajar sampai ke kelas tu memang tak lah! coz che zue ni memang jenis yang takde masa ++ tak cukup pulusss!! <---sebenarnya masalah puluss tu je ahhh!! bab masa tu, ceq free ja! (kesedaran bila dah umur capai tahap ni..baru tersedar!!! patut time belajar dulu ku pulun! apa boleh buat!!)

So, che zue pun fikir-fikir camner lah langkah terbaik, nak improve English without guna pulusss!! so, lepas perah otak+++ & tak tidur malam memikir ( yelooorrr!!) ..che zue dapat cara yang sangat mudah kaw! kaw!!

Pertama, melalui Internet : Kaedah ni paling mudah, sebab no cost!! cepat pulak tuuu! cuma taip kat google tu sah-sah boleh jumpa apa yang kita nak! dah x payah dah nak menyusahkan otak tuk pikir nak bayar yuran, nak datang kelas & bagai-bagai tu. Kaedah ni memang sesuatu tuk 'mereka-mereka'  yang masa nyer ciput, nak cepat, no money or apa-apa alasan asalkan jangan bagi alasan yg kita tak tau cara untuk improve english!. kalo guna internet ni bukan takat english jer boleh belajar but semua benda!!! memang kadang-kadang baik jugak cikgu 'google'ni!! 'cikgu zaman modensssss!.









Kedua, guna surat khabar : Surat Khabar/ Newspaper kaedah ni pun mudah & sesuai untuk mereka yang suka membeli newspaper pagi-pagi tu!! untuk mereka-mereka yang selalu beli 2 3 jenis newspaper berbahasa melayu, apa kata 1 daripadanya beli yang berbahasa English. Yelah dari membazir beli bendanya sama baik beli benda yang sama 'beritanya' tapi bahasa lain jer, sekurang2nyer dapat jugak benda baru!! aura baru!! so, yang terasa pedas nyer.. pandai2 lah memahamnyer yeerrrr!! huhu :P

beli jer akhbar

Kalo yang tak suka membeli akhbar tu + malas ber'google, ahakksss!! ada kaedahnyer ...sape cakap takde! mesti ada!! Mesti korang kerja kan? belajar kan?? duk rumah kan??? (????) banyak sangat 'telinga ajaib tu' (faham ke tidok soklan tu).... ok! yang ni kena bahagi tiga bahagian .. hehe :P
-Pelajar : guna perpustakaan *** untuk student-student tu, faham maksud diriku kan! haha!! yang malas gi perpustakaan tu.. usahakan lah yer!! tak kan library takde newspaper kot!  agak mustahilll
-Pekerja : guna akhbar free kat ofis tu hah! *** yang ni rasanyer semua tahu!!! alang-alang tersandai kat meja tu, apa kata guna, ambik dan baca! lagi pun mesti korang freee kan! banyak masa  kan!! jadi! jadi! jangan buat blerrr k! mulakan skunk!!
-Penghuni rumah : suruh 'daddy' or 'mummy' beli kan akhbar english sekali sekala ..tak pun tonton tv je loh!!! --> baca step ke-3 bawah tu jer ..baca.

yang ni memang tak sangga la.. mengadap tv sungguh, kalo lagu ni la.. english A kot!! ka tengok kartun!!! kartun pun kartun lah! takpa, kalo dia guna bahasa english, lagi la bagus! mudah sikit nak belajar setiap 'word'


Ketiga guna televisyen : yang paling mudah dan disukai ramai! enak saja! penuh perisa! semua suka!! kahkah! ayat koooo! memang selalu letopppp!!! guna kaedah ni memang senang, mudah seumpama guna remote!! hehe ... kalo tengok tv tu.. jangan duk tengok citer melayu ja ( aku ni memang penonton tegar drama-drama melayu ooooii!!!) sekali sekala tengok lah movie orang puteh tu.. bukan suruh bangga, cuma ambik peluang untuk belajar sleng orang puteh tu+++ dapat belajar perkataan baru. kalo ampa-ampa slow sangat ( cewah mengutuk lak.. ) tak baik mulut ni.. bukan slow tapi kurang jelas.. tengok ja..kartun!! lagi mudah faham! satu-satu depa sebut perkataan tu. kalo malu sangat tumpang pi lah adik-adik kita tengok kartun.. depa lagi suka kita join! tak gitu mak jemah oooiii!


takda lagi jumpa lagu ni kat sini.. tapi hok tinggal tepi jalan tu ada.. alaaa.. yg tepi ..yg tepi tepi tu.. ampa faham kot!! yang besa dia tau laaa... hehe :p


Keempat cara ku che zue : ambik newspaper free kat stesen LRT/ KOMUTER ..hehe! kalo korang nak try my style.. inilah dia!! haha! aku lah  orang yang hari-hari merompak, menyamun newspaper satu -satu! hehe .. cara ni ja aku boleh buat. nak mengadap komputer untuk men'google' memang tak kot! coz kerja dah mengadap komputer, berblog pun..so, untuk elak mata ku bertambah rabun.. so, kaedah tu aku tak guna!!

Dahlah ..kami nak terang sangat-sangat pun dah penat ni ..apapun selamat memcuba!! jangan ada 'MALAS' dalam hidup ni, kalo tak apa pun tak jadi!!!  yang pasti my prinsip/moto diri/motivasi gebomm!! ' datanglah dengan keyakinan, pulanglah dengan kemenangan' yess itulah saya!!! kuhkuh!

comey dak kami bertopeng!! hehe