LOVE YOUR LIFE















Wednesday, October 29, 2014

"Dream Trip to Macau" ~~ Impian ke Macau!!!

Cerita pasal Macau ni memang best! siapa-siapa yang dengar jer pasal Macau ni pasti teruja sangat-sangatttt lah kan +++ !!! Okay, yang lagi best kalau dapat tiket free pergi sana, siapa tak nak kan? mestilah jawap nak! nak! nak sampai 1000 kali! heheehe..!!! :)

This time memang masanya untuk berangan untuk pergi Macau, bukan takat berangan memang dari dulu lagi zue teringin sangat nak ke sana... and yang suprise nyer...jeng! jeng! bila dapat email dari Nuffnang MY <noreply@nuffnang.com> Nuffnang Malaysia Oh! Oh! tidak.. tak boleh lepaskan! dan jangan lepaskan! hehe ---> excited sangat dah ni nak share cerita tempat paling gempak kat sana! Memang dah target dari dulu tempat ni (MACAU) memang situ zue nak pergi ..tambah-tambah pula bila tengok Elfira Loy pergi sana dalam program "Mad Market Musim ke-2' yang disiarkan di tv9 setiap jam 7 malam tu.. lagilah teruja kot! gambar-gambar yang diambil kat sana memang meletop!! bo0mmm! bo0mm lah! huhu! Apatah lagi kalau I yang pergi.. memang post gambar sakan lah jawapnyer!
 





And yang paling gempak lagi .. bila tengok  Sazzy Falak buat terjunan di Menara Macau pada ketinggian 233 meter semasa penggambaran program Destinasi Cinta Bersama AirAsia baru-baru ini! Wahhh!! memang dalam mind set dah set --> OH Macau I'm Coming!!! heheheee ..!!

Tengok tu Sazzy Falak memang selamber jer dia! memang kita pun nak cuba! dan sangat-sangat nak cuba!!




Oh! oh... kat mana nak mula ni bila nak berbicara pasal Macau ni ?? Sangatlah banyak  tempat-tempat yang best untuk diceritakan!! Yelah pening jugak nak pillih tiga (3) tempat paling GEMPAK sebab dalam 'Contest- Macau Your Way to An Experience of A Lifetime!' dia ada cakap "Let us know Three Most Amazing thing That makes you want to visit Macau & why?" ..so, tiga (3) tempat yang betahkta dihati ..jeng! jeng! jeng!





 Macau Tower

Bahagian dalam Macau Tower

Yesss!! This place memang menjadi pujaan dan mencuri pandangan mata kuuuuuu!!! kat sini memang ada macam-macam. Untuk makluman juga Macau Tower tingginya adalah 338 meter kirannya tinggi sikit dari menara tokyo. Pada yang nak cuba lompat melompat ni or terjunan (Bungee Jump) yang ada safety terbaik tanpa sebarang kerisauan! cewah!!! Jadi you all boleh cuba yang penting I lah orang pertama nak cuba dulu!!! Hehe! Sky walk ni juga berpusing mengeliling di luar bangunan dari ketinggian 233 meter di aras 61. So, memang tak dapat bayangkan kalau zue ada kat sana, sah-sah nak berselfie and menikmati bandar Macau sepuas-puasnya.. bukan senang kot!! Pastu di aras 58 terdapat patung lilin bagi artis-artis terkenal .. 



Aktiviti Bungee Jump diawasi dan diberi tunjuk ajar oleh Instructor yang berpengalaman


Tak cukup dengan itu, yang palinggggg nak tengok ialah Glass Floor yang boleh kita nampak real keadaan diluar, so, sambil-sambil berdiri atas glass tu, kita boleh nampak apa yang kat bawah dan sekitar tower berkenaan ---> time tu boleh lah berangan tengah fly... terawang-awangan di udara huhu!! Selain itu, zue teringin juga nak cuba petunjuk screen yang memaparkan imej bangunan di hadapan Macau Tower, so dari situ kita boleh tahu nama- nama bangunan sekitarnya.

Nampak tak Glass Floor tu.. memang best!! teringin nak baring kat situ and pastu tangkap pic sendiri !!



Macau Tower


petunjuk screen yang memaparkan imej bangunan disekitar Macau Tower

Macau Fisherman's Wharf  

Orait.. yang kedua adalah Macau Fisherman's Wharf! Why ..?  Nak tahu kenapa zue teringin nak ke tempat ni antara sebabnya ialah Coliseum replica versi Macau! haaaaa.. mesti korang pun teruja nak terjah tempat ni jugak!!! Macau Fisherman's Wharf ni terbahagi kepada tiga (3) bahagian iaitu  Dynasty Wharf, East Meets West dan Legend Wharf.

Apa yang best kat bahagian Dynasty Wharf .. kebanyakkan kat sini terdiri daripada menara Cina yang dibina dalam meniru gaya Tang, merangkumi sejarah dan budaya Cina dalam bentuk barang-barang tradisional yang dijual di jalan-jalan, ruang pameran, dan sampan dan "jumbo" restoran makanan laut. terbaikk!!!

East Meets West

Untuk di bahagian East Meets West pula, terdapat bangunan-bangunan dan landskap yang dibina  mixes dengan Oriental traditions dengan ciri-ciri rekabentuk barat memang cantik! menang sukalah benda-benda camni! cer tengok bawah ni... uhuuuhhuu!!! memang layan!!

Vulcania and Potala Palace


Roman Amphitheater - yeahhh!!!kat sini kalo malam-malam lampu memang cantik! waktu siang pun dah nampak gebommm!!! bestnyer kalau dapat bergambar sakan kat sini! memang penuh lah pic dalam telefon & camera nanti!!


Manakala di Legned Wharf terdapat 150 kedai dan restorant dengan senibina bangunannya mengunakan style ala-ala Cape Town (South Africa), Amsterdam (Netherlands), Miami (U.S.A.), New Orleans (U.S.A.), Lisbon (Portugal), Venice (Italy) and Spain ..wah! wah! memang menambah keterujaaan lah jawapnyer.. kira tak payah pergi jauh-jauh ke Macau pun dah cukup!!! :) boleh dikatakan ada macam-macam lah disitu mesti puashati!!

Legend Wharf ni cantik sangat! bolehlah nak berangan ala-ala di europe! :P
And the last Most Amazing Things bagi zue kat Macau ni ialah The Ruins of St Paul’s salah satu tempat yang menjadi tarikan pelancong di Macau! bagi zue tempat ni unik sebab senibina nya yang cantik dan terus kekal .

salah satu pemandang & tarikan yang sangat ikonik
Memang best kan Macau ni!! Banyak sangat tempat untuk diperkatakan! kalau disuruh korek-korek cerita Macau ni memang tak habis...!! :) kalau dapat keliling semua tempat di Macau memang wah! wah! WOW lah jawapnyer...!! heheheeeee :P

Berbanyak-banyak terima kasih kepada Nuffnang dan Macau Government Tourist Office (MGTO)  kerana buat contest :


"Macau Your Way to An Experience of A Lifetime"

Apa lagi nak dikatakan lagi selain Love this Contest!!! pada siapa-siapa berminat atau ada angan-angan macam saya ni, jomlah join contest ni, mana tau ada rezeki kita sama-sama terjah ke sana!! Peluang sentiasa ada kalau kita sentiasa mencuba akan peluang itu... tak kisahlah macam mana cara sekalipun yang penting is USAHA .. THANK Nuffnang yang memberi harapan bersinar-sinar!! Harapan moga ia satu realiti!!! 

And kenapa saya harus ke Macau... :)

-Sebab saya memang nak ke Macau dan memang destinasi pilihan saya
-Dapat pengalaman & share ilmu baru melancong bersama dengan blogger lain
-dan contest ni adalah satu peluang! jadi apa tunggu lagi rebutkan lah!! never give up and always trying ...

Pada mereka yang nak join : ------>
  1. Tulis blog bertajuk  – Dream Trip to Macau
  2. Cerita kan di blog anda tentang ---> Three (3) Most Amazing thing That makes you want to visit Macau & why diri anda harus dipilih
  3. Kemudian drop blog post anda sekali dengan URL kat comment section of Nuffnang’s Official Blog Post.  ****Senang kan??? cuba jangan tak cuba!! mana tahu rezeki!! :)



Untuk maklumat lanjut bagi mereka-mereka yang nak ke Macau boleh terjah laman web : Macau Government Tourist Office(MGTO) & Facebook : official page in facebook



#MYMacau,
@NuffnangMY